+36 66 430 881

Csaba Metál Zrt.

.

< Vissza a hírekhez.

Portré Majoros Béláról és fiáról, Majoros Csabáról, az EY Az Év Üzletembere Díj nyerteseiről.

Első saját vállalkozását kétkezi munkával indította be a Csaba Metál Zrt. alapítója. A cég ma már kínai, indiai, török, német, francia, olasz, spanyol és osztrák vállalatokkal verseng a külföldi piacon. A békéscsabai öntödében készülő alumínium alkatrészek megtalálhatók többek között az Audi, a BMW, a Ford, a Jaguár, a Mercedes, a Nissan, az Opel, a Peugeot, a Porsche, a Renault, a Toyota, a Volvo, és a VW különböző modelljeiben. Nem csoda, hogy Majoros Béla és fia, Majoros Csaba, az EY Az Év Üzletembere Díj nyertesei a kemény munkában hisznek.

Már több mint 40 éve vagyok a szakmában. Előfordult korábban, hogy elhittem, már minden részéhez értek, de folyton akad meglepetés, ez pedig érdekessé teszi a hétköznapokat. 
Majoros Béla

1970-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett gépészmérnöki képesítést, majd 1974-ben építőgépész szakmérnöki szakon végzett. Gyulán, egy könnyűfémöntő és betonelemgyártó vállalatnál ismerkedett meg az alumínium- és homoköntészettel. 1990-ben Németországban ügyvezető igazgatói tisztséget töltött be. Hazatérése után, 1993-ban megalapította első vállalkozását, kezdetben kétkezi munkával gyártott alapkereteket Békéscsabán. 

A Németországból hozott precizitást megtartva hamar sikerült elrugaszkodni, gyorsan növekedett a vállalkozás létszáma, a munkatársakat kezdetben mind Béla tanította be. A cég ma több mint 1200 főt foglalkoztat. A szeghalmi acélszerkezet-üzletágat 2005-ben vásárolta meg a társaság. Az ottani gyáregység többek között alvázakat, lég- és üzemanyag tartályokat és egyéb alkatrészeket készít. A 2011-ben Magyar Termék Nagydíjban részesült URBANUS midibusz kifejlesztése és gyártása is itt folyik.

A generációváltásra már régebb óta készült az alapító, hiszen mindig tudatában volt annak, hogy az ember teherbírása idővel csökken.

Akinek akarata van, azt vezeti a sors, akinek nincs, azt vonszolja. 
Majoros Béla


Amikor fia, Csaba 30 éves lett, születésnapján jelképesen megkapta a cég kulcsát és a kinevezését. A váltás zökkenőmentesen zajlott, megtorpanás nélkül fejlődött a cég, hiszen az utód már hosszú ideje a vezetés része volt, mindenki ismerte, fokozatos volt az átmenet. 

Csabát a kezdetekben édesapja direkt hagyta is hibázni, hogy a saját kárán tanuljon, de komoly baklövésre nem került sor. A stratégiai kérdéseket a mai napig megbeszélik és mindig jól jön az idősebb tapasztalata. Csaba sokat merített édesapja eltökéltségéből, határozott fellépéséből és munkamoráljából is. Számára sosem volt kérdés, hogy a családi vállalkozásban fog majd dolgozni. 

Egyetem előtt úgy bocsátottak utamra, hogy azzal foglalkozom, amivel csak szeretnék. Nem volt semmi kötelező, de én ebben nőttem fel, ezért fel sem merült bennem, hogy mást csináljak 
Majoros Csaba


A vállalat 2001-ben szállt be az autóiparba és 2012 óta képes arra, hogy majdnem minden második évben kapacitást bővítsen, amely folyamatos infrastrukturális fejlesztést, például új gyártócsarnokokat, új gyártósorokat jelent. Ezeknek köszönhető, hogy a cég 2014-ben a BMW elektromos autójához, az i3-as modelljéhez kezdhetett el hajtóműházat gyártani. Ez volt az első alkalom, amikor a társaság kapcsolatba került a villanyautózással. Annak ellenére, hogy az autóipar jelenleg „alapjáraton működik” az alapanyaghiány, illetve az elrugaszkodott árak miatt, most is folynak a fejlesztések. A vállalat gyártási portfóliója három fő pilléren nyugszik, így, ha bármely szegmensben visszaesés következik be, akkor a többiben képes rugalmasan reagálni. Ha a belsőégésű motorokkal gyártott járművek esetében csökken a volumen, az alapvetően pozitív hatással lehet az elektromos meghajtásúak piacára. 

Nagyon sok a kihívás és nagyon gyors a változás – a világban és az iparágban egyaránt –, amire mi már évekkel ezelőtt elkezdtünk felkészülni, ezért bízunk abban, hogy az élvonalban tudunk maradni. 
Majoros Csaba
vezérigazgató


A társaság ma már kínai, indiai, török, német, francia, olasz, spanyol és osztrák vállalatokkal verseng a külföldi piacon. 2014-ben óriási elismerés volt a nemzetközi színtéren, amikor a vállalat megkapta a Continentaltól az év legmegbízhatóbb beszállítójának járó kitüntetést. 

Ez a vállalat életem műve. Békés megye egyik legnagyobb munkáltatójaként biztosan emlékezni fognak rám, a nevemet pedig tovább viszi a fiam. Büszke vagyok arra, hogy mindezt a semmiből hoztam létre, privatizáció és bármilyen háttér nélkül. 
Majoros Béla


Mióta átadta a stafétabotot, az alapítónak több ideje van, amit egyetlen komoly hobbijával, a vadászattal szeret tölteni. Ez Csabával közös szenvedélyük, aminek a fiú elfoglaltságai miatt ritkán tudnak együtt hódolni.

Első saját vállalkozását kétkezi munkával indította be a Csaba Metál Zrt. alapítója. A céget ma fia, Majoros Csaba vezeti. Együtt lettek az EY Az Év Üzletembere Díj nyertesei.

 

forrás: ey.com

Csaba Metál ZRt. • 2023 • minden jog fenntartva Csaba Metál Zrt.